ek2016stadions.nl
EK2016 - UNDERDOGS

Underdogs die grote voetballanden versloegen tijdens een EK voetbal

EK 2016 underdogsDe underdogs zijn niet alleen aanwezig op een Europees Kampioenschap om de aantallen aan te vullen. Een aantal underdogs hebben in de historie van het EK voetbal een grote schok teweeggebracht. Het komt heel soms voor dat David de reus Goliath verslaat: een klein voetballand wint van een groot land met bekende voetbalsterren. Bij de bookmakers kun je veel geld winnen wanneer je voorspelt dat een underdog zal winnen van de favoriet.

Engeland - Ierland 0-1 (groepsronde EK 1988)

Deze wedstrijd was het debuut van Ierland op een Europees Kampioenschap, terwijl het de derde verschijning van Engeland was. De bondscoach van Engeland, Jack Charlton, had een paar goede voetballers in zijn selectie: Paul McGrath, Ronnie Whelan, Kevin Sheedy, Ray Houghton en John Aldridge. Desondanks wonnen de Ieren door een doelpunt van Houghton in de 6e minuut. De underdogs weerstonden de rest van de wedstrijd een langdurige aanval van Engeland, met dank aan keeper Packie Bonner.

Zweden - Engeland 2-1 (groepsronde EK 1992)

Gastland Zweden had eerder tijdens dit EK al een keer gewonnen en gelijk gespeeld, terwijl Engeland al tweemaal 0-0 had gespeeld. Toch kwam het als een verrassing dat het team van Graham Taylor de winst niet wist te pakken in deze wedstrijd. Engelsman David Platt scoorde al in de 4e minuut en er leek niets aan de hand. Zweden wist de knop voor eigen publiek om te zetten. Jan Eriksson maakte de gelijkmaker en Tomas Brolin scoorde in de laatste seconden de winnende treffer voor de underdogs. Zweden werd winnaar van poule A en schakelde Engeland uit op het Europees Kampioenschap voetbal in 1992.

Duitsland - Denemarken 0-2 (finale EK 1992)

Deze wedstrijd leek wel een sprookje voor Denemarken. Denemarken was namelijk niet eens geplaatst voor het EK 1992, maar mocht door de diskwalificatie van Joegoslavië toch deelnemen. Een maand later was Denemarken Europees Kampioen! Dit kampioenschap werd niet zonder slag of stoot bereikt: de eerste twee wedstrijden werdn slechts 1 punt gehaald. Tijdens de finale van het EK 1992 in Zweden scoorden John Jensen en Kim Vilfort de doelpunten tegen Duitsland. Keeper Peter Schmeichel had met zijn uitstekende reddingen een groot aandeel in het succes van de underdogs.

Tsjechië - Italië 2-1 (groepsronde EK 1996)

In de eerste groepsronde werd Tsjechië nog verslagen door Duitsland. Duitsland was dan ook de winnaar van het afgelopen Wereld Kampioenschap in 1994. Tsjechië was wat uit vorm en had moeite om wedstrijden naar zich toe te trekken. Deze slechte vorm werd plotseling doorbroken door een schot van Pavel Nedved na slechts 5 minuten spelen. Ondanks dat Enrico Chiesa de score kort daarna weer gelijk bracht, bleven de underdogs hopen. Deze hoop werd versterkt toen de Italiaan Luigi Apollini na een half uur met rood van het veld moest. Radek Bejbl scoorde vanuit deze voordeelspositie, waardoor Tsjechië de wedstrijd won. Uiteindelijk bleek de vorm weer helemaal terug, want Tsjechië haalde het helemaal tot de finale van het Europees Kampioenschap voetbal.

Letland - Duitsland 0-0 (groepsronde EK 2004)

Letland had nog nooit deelgenomen aan een Europees of Wereld Kampioenschap voetbal. Nu werden ze zeer zwaar ingedeeld bij Duitsland, Nederland en Tsjechië. Duitsland was drievoudig Europees Kampioen en drievoudig Wereld Kampioen. Desondanks speelden de underdogs georganiseerd en compact. Letland verwierp elke aanval die op hen afgevuurd werd. Eénmaal had Letland zelfs een goede kans op de overwinning, toen Maris Verpakovskis vlak voor rust een enorme kans mistte.

Portugal - Griekenland 0-1 (finale EK 2004)

Griekenland werd Europees Kampioen in 2004, iets wat niemand verwachtte. De underdogs speelden op eigen grond en voor eigen publiek. Portugal had sterren, zoals Luis Figo en Rui Costa, die aan het einde van hun carriere waren, voetballers die op hun hoogtepunt waren, zoals Deco en Ricardo Carvalho en Christiano Ronaldo die net doorbrak. Portugal was overduidelijk de favoriet in de finale van dit Europees Kampioenschap voetbal. Angelos Charisteas kopte de underdogs uiteindelijk naar de overwinning.

Engeland - IJsland 1-2 (achtste finale EK 2016)

Engeland stond al na 4 minuten spelen op voorsprong door een benutte penalty van Wayne Rooney. Ondanks dat IJsland deze wedstrijd op papier nooit zou kunnen winnen, maakte Sigurdsson de stand 2 minuten later alweer gelijk. Nog eens 12 minuten later kwamen de debutant op dit EK voetbal zelfs op voorsprong door een doelpunt van oud-Ajacied Sigthorsson. Engeland had in deze wedstrijd maar liefst 63% balbezit en de Engelse Premier League wordt wereldwijd gezien als één van de beste voetbalcompetities. Toch wist Engeland de vroege achterstand de hele wedstrijd niet meer ongedaan te maken. Debutant en underdog IJsland deed het onmogelijke en bereikte de kwartfinale.

Wales - België 3-1 (kwartfinale EK 2016)

Dat debutant Wales het tot de kwartfinale haalde, was al een wonder. Dat het vervolgens ook nog één van de favorieten van het EK 2016 wist te verslaan, had niemand voor mogelijk gehouden. België speelde het eerste kwartier ijzersterk en kwam dan ook op voorsprong door een doelpunt van Nainggolan. Nog voor rust kwam Wales op gelijke hoogte door een kopbal van Williams. Vlak na rust zette België wederom aan, maar door een geniale schijnbeweging van Robson-Kanu werden drie Belgen op het verkeerde been gezet. Robson-Kanu zette met zijn derde doelpunt van het toernooi Wales op een 2-1 voorsprong. 5 minuten voor tijd werd de kleine hoop voor de Rode Duivels de grond in geboord door een kopbal van Vokes. Debutant en underdog Wales heeft hiermee zelfs de kwartfinale van het EK voetbal bereikt.

Gepubliceerd op: 30-04-2016 | Bijgewerkt op: 07-08-2022 | Door:

Reageer op dit artikel

ReactiesGerelateerd nieuws, promoties en bonussen

Nieuwsberichten
11-07-2016 - Portugal wint de EK finale van gastland Frankrijk, Eder scoort de winnende »
10-07-2016 - Statistieken over de EK finale tussen Portugal en Frankrijk op 10 juli »
03-07-2016 - Door deze gekke voetbalweddenschappen moesten mensen hun rare beloftes nakomen »
02-07-2016 - Underdog Wales bereikt de halve finale van het EK 2016 ten kosten van Belgie »
29-06-2016 - Bekijk het volledige schema van de kwartfinales van het EK 2016 »
28-06-2016 - Engeland verloor van underdog IJsland maar niet voor het eerst op een EK »
26-06-2016 - Deze underdogs versloegen grote voetballanden als Duitsland en Engeland tijdens het Europees Kampioenschap voetbal »
25-06-2016 - Bekijk het schema van de achtste finales van het EK 2016 inclusief debutanten »
17-06-2016 - Veel balbezit betekent niet altijd een overwinning op dit saaie EK 2016 »
23-02-2016 - Wedden op Arsenal tegen Barcelona met de hoogste odds en beste bookmakers »