Frankrijk mag het EK2016 organiseren. Dit heeft de UEFA besloten naar aanleiding van een aantal stemrondes. Landen die het EK2016 wilden organiseren moesten zich voor de deadline van 9 maart 2009 aanmelden bij de UEFA. Aangezien er heel veel landen zich kunnen aanmelden, kan de UEFA een eerste selectie maken. De geselecteerde landen moesten vóór 16 februari 2010 een zogenaamd bidbook opstellen voor de UEFA. De aanmeldingen en het bidbook werd uitgebreid door de UEFA beoordeeld. Hierbij werden alle landen bezocht die zich aangemeld hadden om het EK2016 te organiseren. Op 28 mei 2010 heeft de UEFA gekozen voor Frankrijk.
De UEFA stelt hoge eisen aan het land dat het EK2016 wil organiseren. Nu er 24 landen mee mogen doen op het hoofdtoernooi, moet het organiserende land minstens 9 stadions beschikbaar hebben. Hierdoor vallen veel kleine voetballanden af, tenzij ze het Europees Kampioenschap samen organiseren. Dit gebeurde op de EK's in 2000, 2008 en 2012.
De landen die zich hebben aangemeld waren Frankrijk, Italië en Turkije en Noorwegen en Zweden samen. De laatste twee landen zouden samen het EK2016 willen organiseren, maar door politieke oorzaken is hun aanmelding geannuleerd. Frankrijk, Italië en Turkije hebben wel hun bidboek opgesteld.
De UEFA heeft 13 stemgerechtigde leden. Deze leden mochten in de 1e stemronde stemmen welk land het EK2016 mocht organiseren. Daarbij moesten ze de drie landen op volgorde zetten, waarbij het eerste land 5 punten kreeg, het tweede land 2 punten, en het derde land 1 punt. Het land met het laatste aantal punten viel af. Dit was in dit geval Italië. De uitslag van de 1e stemronde was:
In de 2e stemronde moesten de stemgerechtigde leden één van beide overgebleven landen kiezen. Het land met de meeste stemmen heeft gewonnen en mag het EK2016 organiseren. Dit was in dit geval Frankrijk. De uitslag van de 2e stemronde was: