ek2016stadions.nl
EK2016 - STATISTIEKEN

EK2016 statistieken en feiten

Het EK2016 is de 15e editie van de UEFA European Football Championship (Euro 2016). Dit toernooi wordt 31 dagen lang gehouden in Frankrijk van 10 juni 2016 t/m 10 juli 2016.

Dit is de 3e keer dat het EK in Frankrijk wordt gehouden. Eerdere edities waren het EK van 1960 en het EK van 1984.

Er zullen 53 landen meespelen tijdens de EK2016 kwalificatie. Een nieuw competitieformat laat nu 24 landen deelnemen aan het hoofdtoernooi. Voorheen waren dit 16 landen.

Er zullen tijdens het EK2016 maar liefst 51 wedstrijden gespeeld worden. Dit is 20 wedstrijden meer dan tijdens het EK van 2012.

2.5 miljoen fans worden verwacht in de stadions, inclusief 1 miljoen buitenlandse supporters. Daarnaast worden er 7 miljoen fans verwacht in de fan zones. De verwachting is dat zij € 1 biljoen zullen uitgeven gedurende het toernooi. Ter vergelijking: in 2012 waren er 1.4 miljoen bezoekers uit 125 landen.

De EK2016 wedstrijden worden uitgezonden in meer dan 230 landen over de gehele wereld. Er wordt verwacht dat 150 miljoen kijkers alle wedstrijden live zullen volgen. In totaal zullen 8.1 biljoen kijkers de wedstrijden via de TV volgen.

Aan TV-rechten wordt € 1 biljoen ontvangen, van sponsoren € 400 miljoen en aan de kaartverkoop en gastvrijheid zal nog eens € 500 miljoen verdiend worden.

Wedden op het EK 2016 is heel eenvoudig en al in een 6 stappen gedaan.

De visie van de UEFA op het EK2016 is als volgt:

  • Het EK2016 moet het grootste Europese evenement in 2016 worden.
  • De beste landen van Europa zullen aanwezig zijn.
  • Het evenement moet een vriendelijk en vredig festival worden.
  • Het is de uitgelezen kans om gastland Frankrijk te promoten.
  • Het EK2016 moet een tastbare erfenis voor het gastland Frankrijk en het Europese voetbal worden.

EK voetbal - broers

Tijdens de Europees Kampioenschappen voetbal zijn er een aantal keer broers op het voetbalveld verschenen. De eerste broers in de geschiedenis van het EK waren van Nederlandse afkomst. Nederlandse broers in de lijst zijn de broers Van de Kerkhof, Koeman en De Boer. Belgische broers in de lijst zijn de broers Millecamps, Mpenza en mogelijk Hazard en Lukaku.

EK voetbal - oudste spelers

Er wordt gezegd dat er geen vervanger is voor ervaring. De geschiedenis van het EK bewijst dat maar weer eens, zoals Arnold Mühren die de prachtige pass op Van Basten gaf in de finale van het EK 1988. Van Basten scoorde destijds met een volley een ongekend mooi doelpunt tegen de Sovjet Unie. Mühren was toen 37 jaar en 23 dagen oud, waarmee hij de oudste speler tijdens een Europees Kampioenschap voetbal was.

EK voetbal - dubbel winnen

Maar liefst 7 spelers hebben ooit de finale van de Champions League én de finale van het Europees Kampioenschap voetbal in hetzelfde seizoen gewonnen. Daarnaast zijn er 8 spelers die zowel de Champions League als het Wereld Kampioenschap voetbal wonnen. Wie wonnen nog meer de dubbel in één seizoen?

EK voetbal - grootste overwinningen

Soms is er tijdens een Europees Kampioenschap één team dat sowieso kampioen wordt. Er wordt teruggekeken op vier EK wedstrijden uit het verleden, waarin een team met maar liefst 5 doelpunten won. Twee van deze wedstrijden werden zelfs op dezelfde dag gespeeld!

EK voetbal - meeste doelpunten

De openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal in 1960 begon direct met een doelpuntenfestijn, waarin 9 doelpunten gescoord werden. In de toekomst van het EK zijn er sindsdien niet meer zoveel doelpunten gescoord in één wedstrijd.

EK voetbal - snelste doelpunten

Door een snel doelpunt begin je goed aan een wedstrijd en deel je een mentale tik uit aan de tegenstander. In een groot toernooi als het Europees Kampioenschap voetbal kan dit erg belangrijk zijn. Het snelste doelpunt tijdens een Europees Kampioenschap voetbal is al na 67 seconden gescoord.

EK voetbal - hattricks

In alle 14 edities van het Europees Kampioenschap voetbal zijn er slechts 8 hattricks geweest. Ook heeft één speler maar liefst 2 hattricks tijdens één toernooi gescoord!

EK voetbal - topscorers

Topscorer zijn van een EK is een memorabel moment die vaak gepaard gaat met het winnen van het toernooi en de gouden medaille. Zowel bijvoorbeeld Michel Platini als Marco van Basten werden zowel topscorer van een EK én winnaar van het toernooi.

EK voetbal - meeste bekers

Spanje heeft de meeste Europees Kampioenschappen gewonnen voor voetbal en futsal. Het land heeft totaal 35 bekers gewonnen en hoeft alleen het Europees Kampioenschap voor vrouwen nog winnen om alles een keer gewonnen te hebben. De Spaanse vrouwen liggen op koers voor kwalificatie voor het hoofdtoernooi.

Duitsland heeft 29 voetbaltitels en neemt voor het eerst deel aan het Europees Kampioenschap Futsal in 2018. Spanje heeft 28 voetbaltitels.

EK voetbal - langste zegereeks

Engeland, Oostenrijk en Spanje kunnen dit EK voetbal in Frankrijk een nieuw record vestigen. Zij kunnen het record, dat staat op 14 wedstrijden, van Duitsland verbreken. De Duitsers wonnen tussen 2010 en 2012 namelijk alle interlandwedstrijden.

EK voetbal - underdogs

De underdogs zijn niet alleen aanwezig op een Europees Kampioenschap om de aantallen aan te vullen. Een aantal underdogs hebben in de historie van het EK voetbal een grote schok teweeggebracht. Het komt heel soms voor dat David de reus Goliath verslaat: een klein voetballand wint van een groot land met bekende voetbalsterren.

EK voetbal - clubvertegenwoordigers

Welke voetbalclubs hebben de meeste spelers op het EK 2016 in Frankrijk? Hoeveel voetballers zijn actief in de Premier League of de League One? Wie heeft het team met de meeste Champions League sterren? 139 van de 552 spelers in de 24 landenteams zijn actief in Engeland, inclusief alle 23 spelers van het Engelse elftal. Lees hier van welke clubs de 552 spelers afkomstig zijn.

EK2016 kwalificatie - topscorers

Tijdens de EK2016 kwalificatie wedstrijden heeft Robert Lewandowski van Polen 13 maal gescoord. Onze Klaas-Jan Huntelaar heeft al 5 keer gescoord en staat daarmee op een gedeelde 16e plaats.

# Naam Land Goals
1 Robert Lewandowski Vlag van Polen Polen 13
2 Thomas Müller Vlag van Duitsland Duitsland 9
3 Artjom Dzjoeba Vlag van Rusland Rusland 8
Zlatan Ibrahimović Vlag van Zweden Zweden 8
5 Edin Džeko Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herz. 7
Wayne Rooney Vlag van Engeland Engeland 7
Kyle Lafferty Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland 7
Marc Janko Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 7
Steven Fletcher Vlag van Schotland Schotland 7
Gareth Bale Vlag van Wales Wales 7
11 Danny Welbeck Vlag van Engeland Engeland 6
Gylfi Sigurðsson Vlag van IJsland IJsland 6
Ivan Perišić Vlag van Kroatië Kroatië 6
Arkadiusz Milik Vlag van Polen Polen 6
Milivoje Novakovič Vlag van Slovenië Slovenië 6
16 Kevin De Bruyne Vlag van België België 5
Eden Hazard Vlag van België België 5
Robbie Keane Vlag van Ierland Ierland 5
Omer Damari Vlag van Israël Israël 5
Klaas-Jan Huntelaar Vlag van Nederland Nederland 5
Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 5
Shaun Maloney Vlag van Schotland Schotland 5
Marek Hamšík Vlag van Slowakije Slowakije 5
Paco Alcácer Vlag van Spanje Spanje 5

EK2016 - erelijst

Frankrijk is het gastland voor het EK2016. In 2000 waren Nederland en België het gastland voor het Europees Kampioenschap voetbal. Het Nederlands elftal heeft het EK slechts één keer gewonnen, namelijk in 1988. Oranje heeft nog nooit de finale verloren, maar werd wel vier maal 3e.

  • Er zijn 235 wedstrijden gespeeld tijdens het hoofdtoernooi.
  • Er zijn 579 doelpunten gescoord tijdens het hoofdtoernooi. Dit is een gemiddelde van 2,46 goals per wedstrijd.
  • Topscorer aller tijden is Michel Platini met 9 goals. Dit was tijdens het EK 1984.
  • Duitsland en Spanje wonnen het EK het vaakst met 3 overwinningen. Frankrijk won 2 keer het EK.
Jaar Gastland Winnaar Tweede plaats Derde plaats Uitslag
1960 Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie Vlag van Joegoslavië Joegoslavië Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije 2-1
1964 Vlag van Spanje Spanje Vlag van Spanje Spanje Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie Vlag van Hongarije Hongarije 2-1
1968 Vlag van Italië Italië Vlag van Italië Italië Vlag van Joegoslavië Joegoslavië Vlag van Engeland Engeland 1-1 en 2-0
1972 Vlag van België België Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie Vlag van België België 3-0
1976 Vlag van Joegoslavië Joegoslavië Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Vlag van Nederland Nederland 2-2 en 5-3
1980 Vlag van Italië Italië Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Vlag van België België Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije 2-1
1984 Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Spanje Spanje Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Portugal Portugal
2-0
1988 Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland Vlag van Nederland Nederland Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie Vlag van Italië Italië
Vlag van de Bondsrepubliek Duitsland West-Duitsland
2-0
1992 Vlag van Zweden Zweden Vlag van Denemarken Denemarken Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Zweden Zweden
2-0
1996 Vlag van Engeland Engeland Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Tsjechië Tsjechië Vlag van Engeland Engeland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
2-1
2000 Vlag van België België
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Italië Italië Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Portugal Portugal
2-1
2004 Vlag van Portugal Portugal Vlag van Griekenland Griekenland Vlag van Portugal Portugal Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Tsjechië Tsjechië
1-0
2008 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van Spanje Spanje Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Turkije Turkije
1-0
2012 Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Polen Polen
Vlag van Spanje Spanje Vlag van Italië Italië Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Portugal Portugal
4-0
2016 Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Portugal Portugal Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Duitsland Duitsland
Wales
0-0

EK2016 - wie won de meeste medailles?

Oranje kan goede zaken doen op het EK2016 in Frankrijk. Het kan namelijk het gastland van de 3e plaats verstoten als Nederland 1e wordt. Spanje en Duitsland hebben de meeste goude medailles gewonnen sinds 1960. Daarnaast is Duitsland drie maal 2e geworden op een Europees Kampioenschap. Met een totaal van 8 medailles staat Duitsland met een ruime voorsprong op de eerste plek. Nederland staat keurig 6e met vijf medailles.

Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Vlag van Duitsland Duitsland 3 3 2 8
2 Vlag van Spanje Spanje 3 1 0 4
3 Vlag van Frankrijk Frankrijk 2 0 1 3
4 Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie 1 3 0 4
5 Vlag van Italië Italië 1 2 1 4
6 Vlag van Nederland Nederland 1 0 4 5
7 Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije 1 0 2 3
8 Vlag van Denemarken Denemarken 1 0 1 2
9 Vlag van Griekenland Griekenland 1 0 0 1
10 Vlag van Portugal Portugal 1 0 0 1
11 Vlag van Joegoslavië Joegoslavië 0 2 0 2
12 Vlag van Portugal Portugal 0 1 3 4
13 Vlag van België België 0 1 1 2
13 Vlag van Tsjechië Tsjechië 0 1 1 2
14 Vlag van Engeland Engeland 0 0 2 2
15 Vlag van Hongarije Hongarije 0 0 1 1
15 Vlag van Rusland Rusland 0 0 1 1
15 Vlag van Turkije Turkije 0 0 1 1
15 Vlag van Zweden Zweden 0 0 1 1
Totaal 14 14 22 50

EK2016 - wie is topscorer aller tijden?

Michel Platini, voorzitter van de UEFA, is topscorer aller tijden op een Europees Kampioenschap. Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij komen ook in de top drie voor met beide zes doelpunten.

# Naam Land Doelpunten
1. Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 9
  Michel Platini Vlag van Frankrijk Frankrijk 9
2. Alan Shearer Vlag van Engeland Engeland 7
Fernando Torres Vlag van Spanje Spanje 7
3. Nuno Gomes Vlag van Portugal Portugal 6
Antoine Griezmann Vlag van Frankrijk Frankrijk 6
Thierry Henry Vlag van Frankrijk Frankrijk 6
Zlatan Ibrahimović Vlag van Zweden Zweden 6
Patrick Kluivert Vlag van Nederland Nederland 6
Ruud van Nistelrooij Vlag van Nederland Nederland 6
     

EK2016 - wie speelde de meeste wedstrijden?

De meeste wedstrijden op een Europees Kampioenschap werden gespeeld door onze eigen Edwin van der Sar en Lilian Thuram. Beide spelers speelden 16 wedstrijden op een EK.

# Naam Land Wedstrijden
1. Edwin van der Sar Vlag van Nederland Nederland 16
Lilian Thuram Vlag van Frankrijk Frankrijk 16
3. Luís Figo Vlag van Portugal Portugal 14
Karel Poborský Vlag van Tsjechië Tsjechië 14
Zinédine Zidane Vlag van Frankrijk Frankrijk 14
Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 20-05-2024 | Door:

Reageer op dit artikel

ReactiesGerelateerd nieuws, promoties en bonussen

Nieuwsberichten
26-10-2022 - Zo win je de WK poule »
10-08-2016 - Bookmaker Mybet lanceert de meest innovatieve website over voetbalwedden »
10-07-2016 - Statistieken over de EK finale tussen Portugal en Frankrijk op 10 juli »
10-07-2016 - Portugal kan als beste nummer 3 in de poule als eerste ooit het EK winnen »
10-07-2016 - Deze voetballanden hebben de meeste bekers gewonnen in de geschiedenis van de UEFA »
09-07-2016 - Slechts drie gastlanden van het EK wonnen het toernooi op eigen grond »
08-07-2016 - 7 spelers zijn 2 keer verkozen tot Man of the Match tijdens het EK 2016 »
08-07-2016 - Nederland mist de meeste strafschoppen tijdens de Europees Kampioenschappen voetbal »
07-07-2016 - Wed op Duitsland tegen Frankrijk met code EK2016MYBET voor gratis 100 euro »
07-07-2016 - Het 100e doelpunt van dit EK 2016 werd gescoord door Antoine Griezmann »