ek2016stadions.nl
EK2016 - SNELSTE DOELPUNTEN

EK 2016 snelste doelpunten

Door een snel doelpunt begin je goed aan een wedstrijd en deel je een mentale tik uit aan de tegenstander. In een groot toernooi als het Europees Kampioenschap voetbal kan dit erg belangrijk zijn. Het snelste doelpunt tijdens een Europees Kampioenschap voetbal is al na 67 seconden gescoord. Hieronder staan de 8 snelste doelpunten ooit in de geschiedenis van het EK voetbal. Bij de bookmakers kun je veel geld winnen wanneer je voorspelt dat in het eerste kwartier van de wedstrijd gescoord zal worden.

1.07 minuten: Dmitri Kirichenko (Rusland - Griekenland: 2-1, EK 2004)

De frustratie bij Kirichenko was erg groot gedurende de eerste wedstrijden van Rusland tijdens het EK 2004. Hij begon namelijk op de bank, terwijl de wedstrijden verloren werden. De laatste groepswedstrijd mocht Kirichenko wel in de basis starten en hij ging direct van start. Al na 67 seconden passeerde de aanvaller van CSKA Moskou keeper Antonios Nikopolidis. Medeaanvaller Dmitri Mulykin verdubbelde de score voor Rusland al snel. 2 minuten voor rust bracht Zisis Vryzas Griekenland terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk scoorden de Grieken niet meer.

1.40 minuten: Robert Lewandowski (Polen - Portugal: 1-1-, EK 2016)

De topspits van Bayern München, Robert Lewandowski, had nog niet gescoord op het EK 2016, maar zijn eerste doelpunt was meteen van groot belang. De spits scoorde in de kwartfinale al na 1 minuut en 40 seconden. Toch was de stand voor rust al weer gelijk, waarna er in de tweede helft en in de verlenging niet meer gescoord werd. Polen miste vervolgens één strafschop, terwijl Portugal alle vijf penalty's maakte en dus doorging naar de halve finale.

2.00 minuten: Robbie Brady (Frankrijk - Ierland: 2-1, EK 2016)

De achtste finale van het EK 2016 was slechts twee minuten oud toen Ierland verrassend op voorsprong kwam tegen gastland Frankrijk. Robbie Brady mocht de snelst gegeven penalty in de geschiedenis van het EK voetbal ooit nemen en schoot deze in de rechterhoek binnen. Frankrijk scoorde in de persoon van Griezmann na rust echter twee maal vlak achter elkaar, waardoor Ierland uitgeschakeld was. Shane Duffy van Ierland kreeg vlak na het tweede doelpunt ook nog de rode kaart.

2.07 minuten: Sergei Aleinikov (Engeland - Sovjet Unie: 1-3, EK 1988)

De Sovjet Unie moest winnen om door te dringen tot de halve finale van het EK 1988, dus konden ze wel een goede start gebruiken. De Engelse middenvelder Glenn Hoddle verloor eenvoudig de bal op het middenveld, waarna Aleinikov de bal oppikte en al na 2 minuten doelman Chris Woods passeerde. Hoddle maakte zijn fout al na 16 minuten goed uit een vrije trap. Verder kwam Engeland ook niet, want Oleksiy Mykhailychenko en Viktor Pasulko scoorden beide voor Rusland, zodat de einstand 1-3 in het voordeel van de Russen werd.

2.14 minuten: Petr Jiracek (Tsjechië - Griekenland: 2-1, EK 2012)

Zowel in 1996 als tijdens het Europees Kampioenschap in 2012 werd een wedstrijd al na 2.14 minuten geopend. Tijdens het EK voetbal in 2012 had Tsjechië de eerste groepswedstrijd verloren van Rusland. Een flitsende start konden ze in de tweede wedstrijd dus wel gebruiken. Tomas Hübschman gaf een uitstekende pass tussen de Griekse verdedigers door, waardoor Jiracek in scoringspositie kwam en niet faalde tegenover de Griekse doelman. Aanvaller Vaclav Pilar scoorde daarna ook nog voor Tsjechië.

MyBet

2.14 minuten: Alan Shearer (Duitsland - Engeland: 1-1 (5-6 pen.), EK 1996)

In 2012 scoorde Jiracek na precies 2.14 minuten en ook deze wedstrijd viel het eerste doelpunt al na 2.14 minuten. Paul Ince schoot binnen een minuut al met een volley op het Duitse doel, maar keeper Andreas Köpke redde athletisch. Vanuit een corner kon Alan Shearer zijn vijfde doelpunt van het toernooi laten bijschrijven. Engeland begon dus uitstekend aan de halve finale van het EK voetbal. Stefan Kuntz bracht Duitsland op gelijke hoogte, waarna penalty's volgden die uiteindelijk door Engeland gewonnen werden.

2.25 minuten: Michael Owen (Portugal - Engeland: 2-2 (6-5 pen.), EK 2004)

8 jaar nadat Shearer Engeland al vroeg op voorsprong zette, begon Engeland wederom zeer sterk aan de wedstrijd in de kwartfinale van het EK voetbal. Jorge Andrade kon niet meer voorkomen dat Michael Owen profiteerde van een verkeerd ingeschatte terugkopbal van verdediger Costinha. Owen versloeg doelman Ricardo al na 2.25 minuten voetballen en 80 minuten later stond deze stand nog steeds op het scorebord. Hélder Postiga bracht Portugal toch op gelijke hoogte in de extra tijd, zodat er verleninging volgde. Hierin werd niet gescoord en dus werder er strafschoppen genomen, waarin de Portugezen beter waren.

2.27 minuten: Hristo Stoichkov (Bulgarije - Roemenië: 1-0, EK 1996)

Roemenië was het eerste land tijdens het EK voetbal in 1996 dat uitgeschakeld werd in de groepsfase. In hun laatste wedstrijd stonden de Roemenen al na 2.27 minuten op achterstand. Het publiek zat amper op hun stoel in St. James' Park, toen Stoichkov een korte pass oppikte en door een gat in de verdediging sloop. Hij werd geholpen door het feit dat verdediger Miodrag Belodedici uitgleed. Vervolgens schoot hij de bal met zijn linker voet langs doelman Bogdan Stelea. De rest van de wedstrijd werd niet meer gescoord.

6.00 minuten: Chus Pereda (Spanje - Sovjet Unie: 2-1, EK 1964)

De extacte tijd van dit doelpunt is niet bekend. Er zijn niet veel voetbalfans in Santiago Bernabéu van Real Madrid die juigen voor een doelpunt van een speler van Barcelona, maar Pereda liet ze geen keus. De finale van het EK voetbal in 1964 was slechts zes minuten oud, toen Pereda een voorzet van Luis Suárez van dichtbij binnenschoot. De Rus Eduard Mudrik miste daarbij de bal en maakte Pereda het dus wel heel makkelijk. De Sovjet Unie kwam echter al snel op gelijke hoogte door Galimzyan Khusainov. Wederom was het Suárez die betrokken was bij het tweede doelpunt van de Spanjaarden, die in het einde van de wedstrijd binnengeschoten werd door Marcelino.

Gepubliceerd op: 20-05-2016 | Bijgewerkt op: 19-04-2024 | Door: