ek2016stadions.nl
EK2016 - MEESTE DOELPUNTEN

EK wedstrijden met de meeste doelpunten

Het eerste Europees Kampioenschap voetbal in 1960 begon direct met een doelpuntenfestijn, met een wedstrijd waarin 9 doelpunten gescoord werden. In de toekomst van het EK zijn er sindsdien niet meer zoveel doelpunten gescoord in één wedstrijd. De EK wedstrijden met de meeste doelpunten staan hieronder opgesomd, aangezien verdedigers deze graag vergeten. De wedstrijd tussen Nederland en Joegoslavië is met 7 doelpunten de op één na doelpuntrijkste wedstrijd in de geschiedenis van het EK voetbal. Bij de bookmakers kun je veel geld winnen wanneer je voorspelt hoeveel doelpunten er minstens in een wedstrijd gescoord worden.

Frankrijk – Joegoslavië: 4-5 (halve finale EK 1960)

De halve finale van het eerste Europees Kampioenschap voetbal is ongeëvenaard wat betreft het aantal doelpunten. In de eerste helft werd 3 keer gescoord, waardoor Frankrijk met een 2-1 voorsprong de rust in ging. Tijdens de eerste helft waren er al tekens dat het wel eens een doelpuntrijke wedstrijd kon gaan worden. Frankrijk verdubbelde de voorsprong 2 keer naar uiteindelijk 4-2 met nog een kwartier te spelen. 3 goals in 5 minuten draaiden de wedstrijd in het voordeel van Joegoslavië. Een grootse comeback.

Joegoslavië – West-Duitsland: 2-4 (halve finale EK 1976)

Duitsland had na een half uur spelen al 2 keer gescoord, waardoor deze wedstrijd voor de titelhouder veilig leek. Toch kwam Joegoslavië op gelijke hoogt. Duitsland, onder leiding van Helmut Schön, wist desondanks niet van opgeven en breidde de score verder uit. Met nog 8 minuten te spelen in de extra tijd scoorden Heinz Flohe en invaller Dieter Müller voor Duitsland. Müller scoorde in de laatste 6 minuten van de extra tijd 2 keer en volmaakte daarmee zijn hattrick.

Rusland – Tsjechië: 3-3 (groepsronde EK 1996)

Een wedstrijd die alle kanten op ging en bijna het einde betekende voor Tsjechië. Tsjechië stond al binnen 20 minuten op een voorsprong van 2-0, maar na een half uur spelen was deze voorsprong al weer weg. Nog eens 5 minuten later stond Rusland zelfs met 2-3 voor. Verliezen zou het einde voor Tsjechië betekenen in poule C. Met nog 2 minuten te spelen bracht Vladimir Smicer de score echter weer op gelijke stand. Dit bijna dramatische einde was de start voor een goed toernooi voor Tsjechië.

Finale

Joegoslavië – Slovenië: 3-3 (groepsronde EK 2000)

Deze wedstrijd zou normaal gesproken gewonnen worden door Slovenië, aangezien Joegoslavië met nog een half uur spelen tegen een achterstand van 3-0 aan keek. Het leek een onmogelijk opgave om nog op gelijke hoogte te komen. Zlatko Zahovic had 2 keer gescoord en Miran Pavlin kopte ook een bal in het doel voor Slovenië. Daartegenover stond het feit dat Joegoslavië met een man meer speelde, omdat Sinisa Mihajlovic na een uur spelen het veld met rood moest verlaten. Joegoslavië benutte de extra man met een geweldige comeback en scoorde in de 67e, 70e en 73e minuut. Ivan Dudic moest in de laatste minuten nog wel voorkomen dat al het werk voor niets was geweest. Hij hield een bal op de doellijn tegen.

Joegoslavië – Spanje: 3-4 (groepsronde EK 2000)

Spanje leek dood en begraven toen hun laatste groepswedstrijd bijna afgelopen was. Het team van José Antonio Carnacho moest winnen om de volgende ronde te bereiken, maar na 90 minuten stond Spanje nog met 3-2 achter. Joegoslavië speelde toen al met 10 man. De vrije trap van Gaizka Mendieta bracht de stand op 3-3, maar daaraan had Spanje nog niet genoeg. Vlak voor het einde van de extra tijd scoorde Alfonso Perez de verlossende treffer. Met 7 doelpunten had het publiek een geweldige comeback van Spanje gezien. Zowel Spanje als Joegoslavië bereikten de halve finale van het EK 2000.

Nederland – Joegoslavië: 6-1 (kwartfinale EK 2000)

Deze wedstrijd ging over het geheel soepel lopende Nederlandse Elftal in Rotterdam. Nederland is het enige land ooit dat maar liefst 6 doelpunten in een EK wedstrijd wist te scoren. In deze wedstrijd tegen Joegoslavië maakte Patrick Kluivert een hattrick. In zijn topdagen had Kluivert alleen maar oog voor het net. Samen met supersnelle vleugelaanvaller Marc Overmars was de Nederlandse voorhoede erg gevaarlijk. Toch ging het niet over één speler, het ging over de gehele verplettering door Nederland onder hoede van Frank Rijkaard.

Kroatië – Engeland: 2-4 (groepsronde EK 2004)

Met zijn 2 doelpunten tegen Zwitserland eerder dit Europees Kampioenschap, was Wayne Rooney op dreef. Hij introduceerde zichzelf hiermee op het internationale podium. Het Engeland van Sven-Göran Eriksson stond al binnen een paar minuten op achterstand, maar door doelpunten van Rooney en Paul Scholes was Engeland weer  op het juiste spoor. Beide teams deden hun best om te scoren, maar tot 20 minuten voor tijd lukte dat niet meer. De laatste minuten werd de uitslag uitgebreid van 1-2 naar 2-4.

MyBet

Duitsland – Griekenland: 4-2 (kwartfinale EK 2012)

Griekenland droomde al van de halve finale van het EK 2012 toen in de 55e minuut een doelpunt van Philipp Lahm werd afgekeurd door scheidsrechter Giorgios Samaras. Maar binnen een tijdsbestek van 14 minuten scoorde Duitsland maar liefst 3 keer: Sami Khedira, Miroslav Klose en Marco Reus. De late penalty van Dimitris Salpingidis bracht geen verandering meer in de wedstrijd. Dit betekende tevens een wereldrecord voor Duitsland: de 15e achtereenvolgende overwinning. Deze reeks werd in de halve finale gestopt door Italië.

Hongarije – Portugal: 3-3 (groepsronde EK 2016)

Hongarije was één van de verrassingen van het toernooi en eindigde door dit gelijkspel als groepswinnaar van poule F. Portugal kwam in deze wedstrijd drie keer terug van een achterstand, mede door twee doelpunten van Cristiano Ronaldo. Portugal had nog één punt nodig om als beste nummer drie naar de volgende ronde te gaan. Tot drie keer toe leek Portugal uitgeschakeld, totdat Ronaldo zijn land op sleeptouw nam. De sterspeler van Real Madrid wil ooit een grote prijs pakken met Portugal en zette alles op alles om dat doel te bereiken. Met zijn doelpunten in deze wedstrijd was hij de eerste voetballer ooit die op maar liefst vier EK's wist te scoren.

Frankrijk – IJsland: 5-2 (kwartfinale EK 2016)

IJsland was nog nooit zo ver gekomen op een EK voetbal als op het EK 2016. In de kwartfinale trof het gastland Frankrijk, die voor eigen publiek de finale wilde bereiken. Al voor rust scoorde Frankrijk 4 keer: Olivier Giroud, Paul Pogba, Dimitri Payet en Antoine Griezmann. Na rust bracht Kolbeinn Sigthórsson de spanning een klein beetje terug in de wedstrijd, maar 3 minuten later zette Oliver Giroud de stand al weer op 5-1 met zijn tweede doelpunt van de avond. 5 minuten voor het einde herstelde Bjarnason de eer voor IJsland door de uitslag te bepalen op 5-2.

Gepubliceerd op: 12-05-2016 | Bijgewerkt op: 25-04-2024 | Door: