EK2016 NIEUWS

EK2016 nieuws

De 8 grootste comebacks van het Europees Kampioenschap voetbal
RSS

De 8 grootste comebacks van het EK voetbal geven aan hoe spannend het voetbaltoernooi kan zijn. Soms kantelt de wedstrijd in de laatste minuten en wordt er zelfs diep in blessuretijd nog gescoord.

Frankrijk - Joegoslavië: 4-5 (halve finale EK 1960)

De openingswedstrijd van het eerste Europees Kampioenschap voetbal is ongeëvenaard wat betreft het aantal doelpunten. In de eerste helft werd 3 keer gescoord, waardoor Frankrijk met een 2-1 voorsprong de rust in ging. Tijdens de eerste helft waren er al tekens dat het wel eens een doelpuntrijke wedstrijd kon gaan worden. Frankrijk verdubbelde de voorsprong 2 keer naar uiteindelijk 4-2 met nog een kwartier te spelen. 3 goals in 5 minuten draaiden de wedstrijd in het voordeel van Joegoslavië.

Joegoslavië - West-Duitsland: 2-4 (halve finale EK 1976)

Er zijn weinig voetballers die zo'n explosive internationale debuut hebben gemaakt als Müller. West-Duitsland stond in de halve finale van het EK 1976 met 2-1 achter, waardoor het uitgeschakeld zou zijn. Müller kwam binnen de lijnen met nog maar 11 minuten te spelen. Drie minuten later scoorde hij de gelijkmaker, waardoor verlenging volgde met een grote comeback voor Duitsland. Hierin scoorde hij nogmaals twee keer en schoot hij West-Duitsland met een hattrick naar de finale met een 2-4 overwinning.

Frankrijk - Portugal: 3-2 (halve finale EK 1984)

Frankrijk leidde deze wedstrijd door een doelpunt van Jean-Francois Domergue halverwege de eerste helft, totdat Rui Jordao 16 minuten voor tijd de gelijkmaker scoorde. In de extra tijd kwam Portugal zelfs op voorsprong, waardoor de kans groot was dat Frankrijk niet de finale in eigen land mocht spelen. Het hele toernooi was Michel Platini al niet te stoppen en ook in de extra tijd van deze halve finale liet hij zien waarom hij aanvoerder van de Fransen was. Platini leidde een geweldige comeback in, in slechts een paar minuten tijd, waardoor Frankrijk de wedstrijd alsnog won.

Joegoslavië – Slovenië: 3-3 (groepsronde EK 2000)

Deze wedstrijd zou normaal gesproken gewonnen worden door Slovenië, aangezien Joegoslavië met nog een half uur spelen tegen een achterstand van 3-0 aan keek. Het leek een onmogelijk opgave om nog op gelijke hoogte te komen. Zlatko Zahovic had 2 keer gescoord en Miran Pavlin kopte ook een bal in het doel voor Slovenië. Daartegenover stond het feit dat Joegoslavië met een man meer speelde, omdat Sinisa Mihajlovic na een uur spelen het veld met rood moest verlaten. Joegoslavië benutte de extra man met een geweldige comeback en scoorde in de 67e, 70e en 73e minuut. Ivan Dudic moest in de laatste minuten nog wel voorkomen dat al het werk voor niets was geweest. Hij hield een bal op de doellijn tegen. Desondanks bevatte deze wedstrijd veel doelpunten.

Portugal - Engeland: 3-2 (groepsronde EK 2000)

Engeland begon goed aan het EK 2000 met een 0-2 voorsprong binnen 18 minuten door Paul Scholes en Steve McManaman. Toch maakte Portugal een geweldige comeback mee, mede door het sterke middenveld. Doelpunten van Luís Figo en Joao Pinto brachten de stand al voor rust weer gelijk. Na rust gaf Rui Costa een geweldige pass richting Nuno Gomes die Portugal op een 3-2 voorsprong zette.

Joegoslavië – Spanje: 3-4 (groepsronde EK 2000)

Spanje leek dood en begraven toen hun laatste groepswedstrijd bijna afgelopen was. Het team van José Antonio Carnacho moest winnen om de volgende ronde te bereiken, maar na 90 minuten stond Spanje nog met 3-2 achter. Joegoslavië speelde toen al met 10 man. De vrije trap van Gaizka Mendieta bracht de stand op 3-3, maar daaraan had Spanje nog niet genoeg. Vlak voor het einde van de extra tijd scoorde Alfonso Perez de verlossende treffer. Met 7 doelpunten had het publiek een geweldige comeback van Spanje gezien. Zowel Spanje als Joegoslavië bereikten de halve finale van het EK 2000.

Nederland - Tsjechië: 2-3 (groepsronde EK 2004)

Nederland onder leiding van Dick Advocaat had in de eerste wedstrijd Duitsland tegen weten te houden en ook tegen Tsjechië leek er geen vuiltje aan de lucht. Door doelpunten van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooy stond Nederland binnen 19 minuten op 2-0 voorsprong. In de 23e minuut verkleinde Jan Koller de achterstand van Tsjechië al weer. De rode kaart in de 75e minuut voor John Heitinga leidde de comeback van de Tsjechen in. Milan Baros scoorde de 2-2 en Vladimir Smicer maakte de winnende treffer met nog 2 minuten te spelen.

Turkije - Tsjechië: 3-2 (groepsronde EK 2008)

Turkijke onderging een zeer spannend EK in 2008 en was bijna uitgeschakeld met nog 4 minuten te spelen in de laatste groepswedstrijd. Bondscoach Fatih Terim had een held nodig bij een 1-2 achterstand. Aanvoerder Nihat Kahveci nam deze taak op zich en scoorde de gelijkmaker in de 87e minuut. Penalty's leken aanstaande, maar Kahveci maakte de comeback voor Turkije compleet door nogmaals te scoren in de blessuretijd. De volgende wedstrijd weerhield keeper Semih Sentürk in de blessuretijd van de extra tijd dat Kroatië de wedstrijd won, waarna Turkije de penalty's met 3-1 won en weer een ronde verder ging.

Bekijk alle statistieken van het EK voetbal.