De Nederlander Paul R, gaat vrijuit in Duitsland voor matchfixing. Een Duitse rechter heeft bepaald dat het Duitse recht niet van toepassing is op R.
De rechter in Bochum heeft hem meteen vrijgelaten. Tegen R. was een gevangenisstraf geëist van twee jaar voorwaardelijk, nadat hij medewerking had verleend met justitie.
Volgens het vonnis was in zijn geval het Duits recht niet van toepassing, omdat de afspraken en de betalingen voor het matchfixen van voetbalwedstrijden in het buitenland (Nederland) plaatsvonden.
De 56-jarige R. heeft toegegeven dat hij betrokken is geweest bij matchfixing bij voetbalwedstrijden van FC St. Pauli in 2008.
Een oud-speler van die club, René S. ontkent dat hij op verzoek het resultaat van vier wedstrijden heeft beïnvloed. Het zou onder meer gaan om duels met Mainz 05, Hansa Rostock en Alemannia Aachen. ''De matchfixing werd in scène gezet'', betoogde zijn advocaat Rainer Pohlen.
S. zou ongeveer 100.000 euro voor de matchfixing hebben gekregen. De rechter vond echter niet bewezen dat de toegezegde samenwerking met de gokmaffia serieus was of resultaat heeft gehad. Daarom vond hij veroordeling wegens bedrog niet mogelijk. S. kreeg wel een boete van 900 euro wegens belastingontduiking.
Ook de twee medeverdachten, S. en een tussenpersoon, zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie zegt dat het te vroeg is om te zeggen of R. nu in Nederland wordt vervolgd. Het is eerst aan de Duitse justitie om het vonnis te bestuderen en eventueel in beroep te gaan, aldus een woordvoerster van het OM.
R. zou ook hebben gezegd dat hij in Nederland wedstrijden heeft gemanipuleerd. Daarbij zou hij ook de naam van topscheidsrechter Serdar Gözübüyük hebben genoemd. De arbiter ontkent alles en voetbalbond KNVB staat achter hem.
Er staan ook nog twee anderen terecht: een tweede speler van St. Pauli en iemand die het geld zou hebben ingelegd bij de wedkantoren.