EK2016 NIEUWS

EK2016 nieuws

Nederland wint van Wales zonder echt te overtuigen, Cillessen stopt penalty
RSS

Het Nederlands elftal heeft vrijdag de oefenwedstrijd in en tegen Wales met 3-2 gewonnen.

Arjen Robben was met twee treffers de gevierde man aan de kant van Oranje. De aanvaller van Bayern München maakte tien minuten voor tijd de winnende treffer in het Cardiff City Stadium.

Bas Dost zorgde voor de openingstreffer. Wales kwam via doelpunten van Joe Ledley en Emyr Huws tot twee keer toe langszij.

Nederland speelde de eerste wedstrijd sinds de uitschakeling voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Wales heeft zich wel gekwalificeerd voor dat eindtoernooi.

Bondscoach Danny Blind koos voor een 5-3-2 formatie. Daardoor stonden onder anderen Daryl Janmaat en Terence Kongolo in de verdediging en was er op het middenveld ruimte voor Jordy Clasie en Quincy Promes. Robben en Dost fungeerden als aanvallers.

Kansen

Het resulteerde niet in sprankelend spel in de openingsfase van de wedstrijd. Kansen waren dan ook schaars. Dost kopte recht in de handen van doelman Wayne Hennessey en Robben schoot vanaf de rand van het strafschopgebied ruim over.

Wales kon daar al helemaal weinig tegenover stellen. Tom Lawrence was gevaarlijk met een slap rollertje in de handen van keeper Jasper Cillessen en schoot niet veel later voorlangs.

In de 32e minuut brak Dost de ban. Op aangeven van Daryl Janmaat passeerde de spits van VfL Wolfsburg Hennessey met een kopbal. Het was voor Dost zijn eerste interlandgoal.

Oranje kon de voorsprong niet tot aan de rust vasthouden. Na een handsbal van Kongolo legde de Franse scheidsrechter Benoit Bastien de bal in blessuretijd op de stip. Cillessen pakte de penalty van Joe Allen, maar de sluitpost was kansloos bij de rebound van Joe Ledley. Cillessen stopte wel zijn eerste van 28 opeenvolgende strafschoppen.

Tegendoelpunten

Nederland leek niet echt van slag en begon goed aan de tweede helft. Robben miste al snel een enorme mogelijkheid, maar zorgde in de 55e minuut alsnog voor de 2-1. De Groninger dribbelde naar binnen en schoot tussen vijf verdedigers raak.

De ploeg van Blind had de touwtjes in handen, maar moest een kwartier na de 2-1 toch weer de gelijkmaker incasseren. Uit een hoekschop kopte invaller Huws in vrijstaande positie hard raak.

In de slotfase van het duel stond Robben weer op. Hij was constant dreigend en in de 81e minuut ook verantwoordelijk voor de 3-2. De captain faalde oog in oog met de voor Hennessey ingevallen keeper Owain Fon Williams niet.

Vlak voor tijd maakte Riechedly Bazoer nog zijn debuut. De Ajacied beleefde daar niet heel veel plezier aan, want hij strompelde even later al weer van het veld, met ogenschijnlijk een hamstringblessure.