ek2016stadions.nl
EK2016 NIEUWS

EK2016 nieuws

Dit is de oudste speler, doelpuntenmaker en winnaar van het Europees Kampioenschap voetbal
RSS

Wie is de oudse speler die ooit het Europees Kampioenschap voetbal heeft gewonnen? Wie is de oudste doelpuntmaker in de geschiedenis van het toernooi? En wie is überhaupt de oudste speler tijdens een EK?

Er wordt gezegd dat er geen vervanger is voor ervaring. De geschiedenis van het EK bewijst dat maar weer eens, zoals Arnold Mühren die de prachtige pass op Van Basten gaf in de finale van het EK 1988. Van Basten scoorde destijds met een volley een ongekend mooi doelpunt tegen de Sovjet Unie. Mühren was toen 37 jaar en 23 dagen oud, waarmee hij de oudste speler tijdens een Europees Kampioenschap voetbal was.

Oudste speler van het Europees Kampioenschap voetbal

Lothar Matthäus is met 39 jaar en 91 dagen momenteel de oudste speler in de geschiedenis van het EK. Het record werd gevestigd tijdens het EK 2000 in de wedstrijd tussen Duitsland en Portugal. Ook droeg hij 150 maal de aanvoerdersband van het Duitse elftal. De voormalig middenvelder van Borussia Münchengladbach, Bayern München en Internazionale verbrak het record van de Deense bondscoach Morten Olsen. Zijn record stond op 38 jaar en 308 dagen toen hij in 1988 met 2-0 verloor van Italië. Olsen was 37 dagen ouder dan Peter Shilton, de keeper van Engeland die twee dagen eerder zijn 100e interland tegen Nederland speelde.

De volgende spelers, allen keepers, kunnen het record van Mattäus verbreken tijdens het EK 2016 in Frankrijk: Gábor Király (Hongarije), Shay Given (Ierland) en Gunnleifur Gunnleifsson (IJsland).

Oudste speler die het Europees Kampioenschap voetbal heeft gewonnen

Arnold Mühren was met 37 jaar en 23 dagen een van de bekendste spelers op leeftijd, gezien zijn pass op Van Basten in de finale van het EK 1988. De voormalig middenvelder van Ajax, Twente, Ipswich Town en Manchester United leverde de bal op maat bij Van Basten, die met een prachtige volley raak schoot. Doordat Nederland het EK van 1988 won, was Mühren de oudste speler in de geschiedenis die het EK gewonnen heeft.

Op de dag van de finale van het EK 2016, 10 juli, kunnen de volgende spelers het record van Mühren verbreken: Gianluigi Buffon, Gábor Király, Shay Given, Gunnleifur Gunnleifsson, Eidur Gudjohnsen, Roy Carroll, Ricardo Carvalho en Adrian Mutu.

Oudste speler in de finale van het Europees Kampioenschap voetbal

Jens Lehmann is met 38 jaar en 232 dagen de oudste speler in de finale van het EK. Hij had een succesvolle loopbaan bij Schalke04, Borussia Dortmund en Arsenal. Hij had de oudste speler in de geschiedenis kunnen worden die het toernooi won, maar Spanje versloeg Duitsland in de finale. Lehmann was als keeper een vaste sluitpost van de Duitsers en had in 2008 twee maal het doel schoon gehouden. Hij kon echter niet voorkomen dat Fernando Torres de eerste titel van Spanje in 44 jaar veilig stelde.

Oudste doelpuntenmaker van het Europees Kampioenschap voetbal

Ivica Vastic is met 38 jaar en 257 dagen de oudste speler die ooit heeft gescoord tijdens het EK. De voormalig speler van Sturm Graz en Austria Wien kwam met nog 26 minuten te gaan in het veld. Vastic vestigde het record in de wedstrijd tegen Polen tijdens de groepsronde van het EK 2008. In de blessuretijd hield Vastic het hoofd koel vanaf de penaltystip en bracht Oostenrijk op gelijke hoogte met Polen. Dit was zijn 14e doelpunt in 50 interlandwedstrijden.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: | Bijgewerkt op: 17-05-2016 | Door:
MyBet

Reageer op dit artikel

Reacties

Gerelateerd nieuws, promoties en bonussen

Nieuwsberichten
Finale

Over ons

Over de auteur
Over onsDit is een informatieve website over het EK2016 in Frankrijk. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdate. Wanneer er toch informatie ontbreekt of als de informatie niet (geheel) juist is, neem dan gerust contact op. Ik ben zowel de webmaster als de oprichter van deze website en doe mijn best om zoveel mogelijk actuele en juiste informatie te publiceren.